The Awakening (2011) – en klassisk spøkelsehistorie!

Vi befinner oss rundt tiden etter første verdenskrig, en perfekt tid for spøkelser. Etter at tusenvis av familier sitter igjen med store tap er behovet for at gjenferd eksiterer, kanskje større enn troen. Dette gjelder også vår hovedperson Florence Cathcart.  

Cathcart er en åpensinnet kvinne, en av de få som ikke fant ro i religion i årene rundt 1920. Hun blir omtalt som en spøkelses-jeger, men har aldri selv sett et gjenferd. Derimot har hun blitt spesialist på å avsløre falske seanser og lureri.

Robert Mallory, en gammel krigsveteran, banker en ettermiddag på Florences dør. Han er lærer ved en kostskole for gutter og søker Florences kunnskaper og hjelp. Han er overbevist om at noe paranormalt lusker i gangene på den gamle skolen. Sikker på at dette er nok et lureri går Florence med på å reise til skolen, om ikke for å fange et gjenferd, men da ihvertfall gutter som leker gjenferd.

the-awakening-movie-image-rebecca-hall-04

Nick Murphy velger med denne spillefilmdebuten å ta oss med mange år tilbake,  inn i en perfekte tid for gjenferd. Ved hjelp av et gammelt britisk slott legger han grunnlaget for den perfekte stemningen, med utallige mange rom, trapper, mørke kroker og knirkene tregulv. Dette er en film som tar seg for god til skrekkscene etter skrekkscene. The Awakening holder tett på kortene og gir oss ikke mer enn nødvendig for å sette en uhyggelige stemningen. Filmen sirkler rundt temaer som skyld og benektelse. Da kan det diskuteres hvorvidt huset og husets lukkede dører blir et bilde på nettopp det.

Mange skrekkfilmer og grøssere har en tendens til å  hvile på skrekkscenene og «bø!»-momentene. The Awakening er ikke en slik film. Historien står godt på egne ben og de paranormale øyeblikkene blir bare en bonus og en undertone. Historien er klassisk og godt gjennomført. Den trimmer hjernecellene dine i hele 107 minutter.  Det hele blir bunnet vakkert sammen mot slutten og etterlater ingen løse tråder. Godt!

Filmen havner etter vår mening på samme linje som The Others og The Changeling, den har også likhetstrekk med klassikeren The Innocents. Detet er jo et virkelig et godt utgangspunkt. Disse er ihvertfall filmer som ligger høyt på vår liste. Kvalitets-grøssere med godt gjennomførte spøkelseshistorier.

la-maldicion-de-rookford-018

Rebecca Hall gjør en perfekt rolle som Florence Cathcart. En dypt såret kvinne som er preget av sitt savn over sin forlovede som aldri kom hjem fra krigen. Hun er utslitt av skyld og savn, på stadig søken etter noe hun ikke tror på, men så inderlig vil tro på. Det er likevel først når Florence bryter sammen at Hall virkelig leverer! Vi skal heller ikke glemme Dominic West som også spiller godt som en plaget mann med egne gjenferder på skuldrene, da minnene fra skyttergravene sitter som dype sår han aldri lar gro.

Visuelt er The Awakening virkelig vakker. Scene-settingen og kostymer er veldig troverdig, jeg tvilte aldri på årstallet vi befant oss i, men dette vet vi jo allerede at engelskmennene kan!

The Awakening er ikke den filmen du søker, men den du vil ha. For denne filmen vil gi deg en langt mer guffen følelse en ti liter blod på lerretet!

Karakter