Ginger Snaps (2000) – en varulv med pms!

Ginger og Brigitte, et gother/emo søskenpar som begge er hva vi kan kalle «outsiders». Med et dystert sinn og lite tiltro til medmennesker går de igjennom hverdagen, alltid de to sammen. Når de en kveld blir angrepet av en tilsynelatende stor hund forandrer alt seg, og søstrene vil aldri bli de samme.

xaRz60ayavC4NVecJjA85QG9Ap8

Ginger Snaps var for meg tilnærmet perfekt. Det er sjeldent du komamer over denne type film lenger, men man trenger ikke gå langt tilbake for å finne dem. Midten og slutten av 90-tallet. Riktignok var det som regnes som The Golden Age for blant annet slasher over, men 90-tallet og begynnelsen av 00-tallet hadde noen godbiter på lur de også. Dette var tiden for såkalt «Teen Horror». Final Destination, Cherry Falls, Scream, I Know What You Did Last Summer, filmer som står mange 90-talls barn (som meg selv) nært. Derfor var Ginger Snaps en stor fornøyelse, ikke bare var den en generelt god film, men jeg kunne også lene meg tilbake, gå tilbake i tid og bli litt fjortis igjen. Nesten så jeg ønsker filmen ble spilt av fra en god gammeldags VHS-spiller. Jeg vil si jeg er en smule fanatisk over denne type filmer og dens tidsepoke og jeg ender derfor ofte opp med å se dem om og om igjen.

Varulven har opp gjennom årene gått igjennom mye. Derfor er det moro å se at varulven i Ginger Snaps blir brukt på en original og morsom måte. I dette tilfelle tror jeg alle jenter kjenner igjen den store stygge varulven, men kanskje heller under navnet PMS, eller rett og slett puberteten. For Ginger Snaps bruker varulven som intet annet en en metafor for nettopp det, og den gjør det praktfullt og virkelig gøyalt!

tumblr_mbcgagoNai1qfj1cco1_500

Fitzgerald søstrene har et vennskap ikke mange søsken har. Dette kommer veldig godt frem, og legger en sår og følelsesfull grunnmur, noe som virkelig er på sin plass i denne filmen. Filmen har ikke hastverk og vi får den tiden vi trenger til å knytte et sterkt og kjært bånd til de to søstrene. Jeg kan ikke huske at jeg før har tydd til tårene under en skrekkfilm, men det var altså tilfelle her.

De to søstrene er to solide karakterer jeg sjeldent har sett maken til. De er vel gjennomførte, originale og godt spilt av Katharine Isabelle (Ginger) og Emily Perkins (Brigitte). Det er lagt mye arbeid i deres utstråling og oppførsel, noe som gjør det vanskelig å ikke digge dem, det skal heller ikke legges skjul på at Ginger er råhot. Da kanskje spesielt i overgangen fra jente til kvinne. Til tross for Katharines fantastiske jobb som Ginger, filmens fremste hovedinnehaver, så er Emily sin rolle som hennes søster minst like minneverdig. Sammen rocker de filmen fra start til slutt!

brigitte-ginger-ginger-snaps

Filmen har et godt manus med kjappe og herlige fraser, som trekker godt på smilebåndet. Det er flere minneverdige scener i denne filmen som jeg føler er verdt å nevne både for god filmfotografi og effekter. Varulvangrepet minner mye om det klassiske angrepet fra An American Werewolf in London. Et virvar av klør, skriking, knurring og kjappe glimt av et uhyre uten like. Uhyret veksler mellom de to søstrene som desperat prøver å redde hverandre. Vi får sjeldent et oversiktsbilde, men holder oss på kort avstand, noe som gjør at det hele blir veldig skremmende og vi gripes av søstrenes panikk.

Forandringen etter angrepet er også noe jeg ikke før har sett. Andre varulv-filmer lar overgangen skje over få minutter under fullmånens lys. Ginger Snaps tar en annen vri og lar det hele gå over flere dager, slik som en normal overgang fra jente til kvinne ville gjort. Hår, tenner, klør og hale tar sakte, men sikkert plass på kroppen til Ginger. Dette høres ikke mye pent ut og forandringen fra menneske til varulv er heller ikke noe vi forbinner med skjønnhet. Det er ikke tilfelle i Ginger Snaps, for med dagene blir denne unge jenta kun mer og mer tiltrekkende og stråler av en selvtillit den Ginger vi kjenner fra begynnelsen av filmen ikke hadde.

okino.ua-ginger-snaps-67179-a

Dette er den type film vi savner i dag når vi sitter med Hostel, Saw og annen torture-porn i fanget. Ginger Snaps er en film om to helt normale tenåringsjenter i puberteten. Og alle vet at ei jente med PMS ligger man unna, langt unna.

ni