Vi skal på årets Dead by Dawn festival!

Dead by Dawn er Skottlands internasjonale skrekkfilmfestival. Den har blitt arrangert hvert år siden 1993 i Skottlands hovedstad, Edinburgh. Årets event begynner torsdag 24. april og varer til natt til mandag 28. Filmene som vises er enda ikke klart, men det blir et utvalg av kortfilmer, nyheter og klassikere. En ting er sikkert – Det blir et heftig 4-dagers horror-maraton!

Dead by dawn

Vi bestilte oss all-inclusive pass til festivalen i går. Med all-inclusive pass har vi friheten til å se hva vi vil, når vi vil, og så får vi visstnok også med en goodie-bag og det er jo alltid like moro! Det er også mulig å kjøpe enkeltbilletter til filmene og også et såkalt Spawn of Dawn pass. Med det passet får du tilgang på en all-nighter med et utvalg av filmene fra festivalen. Det hadde vært kult å fått med seg, men blir nok litt i drøyeste laget selv for oss i og med at det starter midnatt lørdag og er ferdig i 10-tida søndag morgen.

Det var aldri noen tvil om at vi skulle delta på festivalen. Bare turen til Edinburgh i seg selv er jo verdt reisen, for en kulere by skal du lete lenge etter. Med sin uhyggelige fortid, mange gotiske bygninger og til og med en del skrekk-relaterte utesteder er det en perfekt setting for alle oss horrorfans.

bansheevaults

Utestedet The Banshee Labyrinth, «Scotland’s Most Haunted Venue», som de så fint kaller seg, fanget oss fra første ølslurken når vi var i Edinburgh i fjor vår. Baren er bygd inn og ned i undergrunns hvelv hvor grufulle hendelser en gang fant sted. Med tre små barer i forskjellige «huler», skrekkfilm-bilder og stearinlys på veggene og ikke minst en liten kinosal som viser gratis filmer daglig er denne plassen et must!

Selv om festivalprogrammet ikke var klart enda nølte vi ikke med å punge ut 750 kr per billett. Ut ifra det som har blitt vist før lover det godt, ihvertfall med tanke på klassikerene som skal vises, som vi kanskje gleder oss mest til. Ifjor viste de bl.a. The Brood, Hellraiser, Evil Dead II og An American Werewolf in London. Året før filmer som The Omen, Deliverance og ikke minst Demons, som hadde vært fantstisk å se i en kinosal!

Dead by Dawn lover også et par gjester som kan bli interessant å høre på. Fjorårets gjest var Frank Henenlotter, regissøren bak Basket Case og Brain Damage, der han snakket om exploitation-filmen. Noen overraskelser blir det visstnok også. Om det består av filmer eller gjester vet jeg ikke, men kult blir det hvertfall uansett!

Dead by dawn58489

Filmhouse Cinema er plassen hvor festivalen finner sted. Kinoen er kjent for å vise en del eldre og litt ukjente filmer. I dag f.eks. sendte de Charles Laughton’s Night of the Hunter fra 1955. En virkelig bra film by the way.
Fiilmene vil vises i en ikke altfor stor sal som garantert vil gjøre stemningen uhyggelig god blant alle horror-nerdene. At alkoholbevilgningen er oppe til kl 3 hver natt, og det faktum at vi kan ta med drikke inn i salen, gjør det jo så mye bedre. Øl og skrekk, bring it!!