The Battery (2012) – Et forkledd karakterdrama

The Battery krysser et karakterdrama med zombieapokalypsen og kommer ut av det som en sær liten sak, som med sin indiesjarme tilfredsstiller

Ben og Mickey har på grunn av tilfeldige omstendigheter havnet i hverandres selskap. Nå må de sammen møte en ny hverdag i en zombie-invadert verden. 

Vi elsker zombiefilmer og nye tolkninger av vår døde venn er velkommen med åpne armer. The Battery leker seg med en herlig  idé  som er rart vi ikke har sett før. Filmen er nemlig ingen zombie-film, hvertfall ikke den forstand de fleste vil anse som en typisk zombiefilm. Historien er først og fremst viet til våre hovedpersoner og hvordan de må overleve hverandre i umulige omstendigheter. Som Mickey selv sier så var de ikke engang i samme omgangskrets i verden før zombieutbruddet. Nå er de altså stuck med hverandre, en bil og et headset, på evig jakt etter trygghet.

The Battery movie 2012 pic7

Pluss, minus; et batteri 
Med sin snåle metafor setter regissør Jeremy Gardner en sår undertone. Mickey og Ben er to ulike menn og med svært ulike kvaliteter og personligheter har de lite til felles, men fullfører hverandre i et påtvunget vennskap. Med sine motsetninger holder i gang en «helt ok» hverdag, som et batteri i Mickeys dyrbare disk-man. En flott, gjennomtenkt og enkel metafor som etter omstendighetene passer godt som verken virker påklistret eller over-the-top.

Hver for seg – og sammen er disse to godt gjennomførte karakterer med gode særtrekk. Mest interessant er kanskje rolletolkningen av Mickey spilt av Adam Cronheim. Med en mindre laid-back holdning enn sin medreiser Ben (Jeremy Gardner) – blir han gjentatte ganger det som minner oss på skrekken i situasjonen. Han er redd og har ikke tilpasset seg i like stor grad til den nye hverdagen. Mickey stenger verden utenfor høytspillende musikk head-settet borte fra zombier og død. Dette tvinger Ben til å ta seg av virkeligheten, der iblant knerte zombier.

the-battery-3

Indiestil og angst
Utviklingen mellom Ben og Mickey, i forhold til hverandre og seg selv er det som driver filmen, med zombier som en veldig virkelig trussel. Likevel får ikke zombien mer enn nødvendig oppmerksomhet, men fremdriver en intens angst i våre hovedkarakterer. Sammen med en indie-stil både visuelt og dramaturgisk blir dette zombie-drama et veldig virkelig utrykk, med frykt som bakteppe.

Når indiestilen på flere plan fungerer godt, tar den til tider noe overhånd. Innledningsvis tvangsfores vi med indie-soundtrack til montage sekvenser, som dratt ut av en musikkvideo til en av sangene i lydbilde. Jeg fryktet at dette var en film som «prøver for hardr». Ettersom handlingen utvikler seg blir montage-scener og påklistret indiemusikk redusert til et passelig nivå og fungerer etterhvert flott, det blir også undertonen til en rekke minneverdige scener.

Screen-Shot-2012-11-03-at-19.48.44

The Battery er et karakterdrama forkledd i zombiesjangeren. Den har mange gullkorn, men lider til tider av prøve litt for hardt. Med lite penger i ryggen tolker Jeremy Gardner zombiedrama zombietematikken på sin egne og sjarmerende måte som har angst og komikk som hemmelig ingrediens. Den har en flott dramaturgi og handlingen tar en vri som en en fryd å se på skjermen. Dette er en slik zombiefilm som jeg anbefaler for far og mor, altså den holder tilbake litervis med blod og gørr og det til dens fordel.

Karakter: 7/10