Dead by Dawn Festival, DEL 1

Som følger av den fantastiske julegaven fra min kjære, satt vi 23. april på flyet med snuten mot Edinburgh, Skottland. Vell nede på bakken, etter knappe to timer med en hyggelig flyskrekk var stemningen på plass og skrekken ventet i kø på Filmhuset.  Torsdag 24. april, med hver vår pint i hånden sto vi klare for festivalens første film; House on Haunted Hill. Det er synd å måtte innrømme at vi gikk ut av salen under første film, hvorfor? Med nesten 60 min forfilm som ikke hadde mye med skrekkfilm å gjøre, ble to brisende nordmenn frustrert og lei av å vente på filmen vi kom for å se. Når det er sagt hadde vi likevel en rekke gode filmer i vente og til tross for en noe treg start, ble dette en knall festival!

10322904_10152439093845420_19957831_n

Så la oss dele de beste og verste filmene med dere, la oss prøve å dele den fantastiske stemningen du finner blant x-antall likesinnede  mennesker, øl i plastikk og lange netter! Det var mye å se frem til i løpet av disse fire dagene, alt fra kjente navn til svært ukjente. Kortfilmer til storfilmer som Oculus. Det var en fryd å se filmer jeg med sikkerhet kan si jeg aldri hadde kommet over med andre anledninger. Hver langfilm ble introdusert med en kortfilm. Da er det bare å sette i gang, vi tar startskuddet med en «double bill» hvor både kortfilm og langfilm ønsket å trimme hjernecellene våre!

IMG_0719

Where the Red Fox Lies (kortfilm)

I denne kortfilmen møter vi et søskenpar med et turbulent forhold og fortid. De møter hverandre etter flere års oppghold. Kort tid etter reunion oppstår en truende og mystisk stemning. En av jentene skjuler en brutal og sår hemmelighet. 

Med debut regissøren Jeff Ray i spissen er dette en fantastisk, sår og visuelt slående kortfilm. Dette er en slik film som noen elsker og noen virkelig uffer seg over. Ja, for den er noe klissete, noe merkelig og noe forutsigbar,  men pytt, pytt. Med godt skuespill av skuespillere med et slående og passende utseend, samt en enkel symbolikk kom Where the Red Fox Lies virkelig godt ut av det!

Terningkast: 8/10

Les gouffres (2012)

Flere synkehull har oppstått i Sør Afrika og Georges er en av forskerne som ønsker å utforske dette. Med seg på reisen har han sine kone, hun må tilbringe tiden alene på et slitt hotell. Med lite selskap er det redsel og angst som opptar hennes tid. Bekymringen over sin mann øker og Georges kone står snart øye til øye med sine egne synkehull. 

Where the Red Fox Lies var forfilmen for Les gouffres (2012)Dette er en langfilm laget av den noe ukjente franske mannen Antoine Barraud, som ikke har mer enn en langfilm i ryggen. Jeg ble virkelig overrasket over denne, det er mye å si om en film som Les gouffres, men jeg skal være kort.

Med en noe villedende reklame trodde vi at vi hadde en real spøkelsesfilm i vente, med monster under senga og hele pakka. Det vi møtte var derimot noe helt annet. Dette er en dyp film som tar for seg intet annet enn psykiske tilstander som angst og depresjon. Med sine knappe 60 minutter byr filmen på metafor etter metafor og det uten å grave seg ned i et uforståelig mønster. Symbolikken er overfladisk og det til sitt eget beste i dette tilfelle. Nathalie Boutefeu i hovedrollen gjør en fantastisk jobb, jeg vil gå så langt som å si at hun bærer hele filmen, da det er henne hele filmen kretser rundt. Filmen har også et unikt kamerabruk som støtter under forståelse av filmen, setter deg i riktig stemning og lar deg oppleve situasjonen slik Georges kone selv opplever det hele.

Denne filmen anbefaler jeg, men ikke om du søker skrekk og gru.

Terningkast: 8/10