Derfor elsker vi The Evil Dead!

Man kan ikke drive en filmblogg, magasin, nettside – you name it, uten å på et tidspunkt ta for seg et av skrekkens hjertebarn. Vi snakker så klart om The Evil Dead, den hysteriske skatten fra 1981. En anmeldelse passer seg ikke, en slik anmeldelse ville skrevet seg selv. Så la oss ta en kikk på hva det er som gjør at bare The Evil Dead er The Evil Dead.

Oh, the gore!
Vi starter med noe av det åpenlyse; den fantastiske gugga. Gørret som i løpet av filmen skal eskalere til et hav av gore. Vi snakker ikke bare om lemlesting, motorsager og annen moro – nei, for det er den barnslige gørra som setter prikken over i-en i The Evil Dead. Dette er hjemmelaget gørr for alle penga og som vi vet så var ikke det store beløpet.

TheEvilDeadnormalize
Guffe kommer så og si ut av alle hull i kroppen, det hele fargerikt og herlig, som et barn som leker med plastelina. Det er tydelig at det er de gamle gutta som Sam Raimi som vet hvordan GORE skal gjøres!

Ash, the man
Ash our man, skikkelig 80-talls kjekkas. Når det er sagt må han i dette marerittet virkelig sette sin flotte sveis i fare.  This man can’t catch a break. Nei, for det er ikke lett å være Ash i skauen når alle vennene hans blir slimete demoner. Det skal likevel vise seg at det er lite ikke Ash takler og Sami Rami gir oss en real badass!

screenshot-med-16
Bruce Campbells hjelpende hånd bak kamera må jo også nevnes. For ikke bare var dette hans debut som skuespiller i en langfilm, men han hadde også et tett samarbeid med Raimi selv.

Kamerabruk
Gjengen bak denne filmen lekte seg ikke bare med blod og gørr, men eksperimenterte også med kamerabruk. Det er få filmer (om noen) som kan måle seg med den vel kjente demon-scenen. Når den urgamle ondskapen vekkes til live og det hele illustreres ved hjelp av fantastisk kamerabruk. Det oppfattes som en kraft som stormen igjennom skogen, for å så ende opp rett hjemme hos Cheryl.

TheEvilDead-9
«Tree rape-scenen» er jo i seg selv også noe av det vi elsker med The Evil Dead, så syk, men så hysterisk morsomt. 

Stop-motion
The Evil Dead er proppet med mye b-moro, det er tydelig at gutta ikke bada i penger, og godt er det! Resultatet er løsninger som skaper mye sjarme og moro. Stop-motion er dritfett, rett og slett.

evil-dead
Det er en fryd å se lidenskapen til hodene bak filmen på skjermen. Vi vet hvor mye tid det krever å sette sammen en scene ved hjelp av denne effekten, likevel så hviler store deler av The Evil Dead på nettopp stop-motion. Råtningsprosess av forvridde demoner i stop-motion, det blir ikke stort bedre enn det!

Demoner er f****** scary!
I all gørr, blod, trevoldtekter og crazyness, må vi ikke glemme at Sam Raimi på flere nivåer skremmer dritten av oss med sin mørke historie. Når vennegjengen finner Book of the Dead og leser høyt fra dens sider, allerede da reiser håra på ryggen seg. Den snikende ondskapen som lurer på utsiden i den mørke skogen, den truer seg inn i de unge sjelene og gjør dem til blodtørstige demoner. Come on, det er jo scary!

screenshot-med-14

Look at her eyes. Look at her eyes! For God’s sake, what happened to her eyes?

Barnet i meg blir vettskremt når denne flotte saken hamrer og banker i kjellerluken. Tidligere nevnt gørr og effekter legger den perfekte skittene og rå stemningen. Dette er en slik film som bruker sin billige utstråling til en fordel, en slik film som når rett skal være rett, tar seg best ut på VHS!

Demoner er også f****** funny!
Hva kan jeg si, alle de herlige replikkene som demon etter demon lirer av seg er The Evil Deads egne signaturDet er ikke uten grunn at Fede Alvarez lot akkurat dette blir en stor del av sin remake i 2013.

I’m gonna break your face!

evil-dead-linda
Candarian demoner er også jævelig irriterende, skravlesyke og innpåslitne, just the way we like them!

We’re going to get you. We’re going to get you. Not another peep. Time to go to sleep.

Tidløs
Er det en ting vi alle kan være enig i så er det at The Evil Dead dør aldri ut. Historien er tidløs og vi har sett den før og etter. Den baner vei for mange referanser og er en solid inspirasjonskilde. Dette er en sikker historie som kommer til å underholde i generasjoner.

bruk

Til tross for å ha en slasher-grunnmur, altså hytte, vennegjeng, død, så er det likevel sin originalitet som sjokkerte i sin samtid og som i dag gjør at vi skvetter og ler om hverandre. En krysning av camp og demonshit!

…and a little love
Hva er vel en god skrekkfilm uten litt heit love. Til tross for at det kanskje inneholder en sag eller to og et par spader.

Kill her if you can, loverboy.

screenshot-med-01

images