Sliced and Diced: DeepStar Six (1989)

600full-deep-star-six-posterRegi: Sean S. Cunningham
Forfatter: Lewis Abernathy
Land: USA
Skuespill: Greg Evigan, Nancy Everhard, Taurean Blacque, m.fl.

Et forskerteam arbeider på havets dyp. Deres oppdrag er å bygge en undersjøisk rakettbase, på oppdrag fra sjøforsvaret. De er alle mer enn klare for å dra til overflaten, da de allerede har jobbet to måneder overtid. Noen få oppdrag må likevel utføres før de kan vende snuten hjem, noe som skal være lettere sagt enn gjort. Det skal vise seg at deres (noe bråkete) aktiviteter på havbunnen har vekket noe langt verre enn overtid.

Året er 1989 og noe lusker under overflaten; en bølge av undersjøisk terror! LeviathanLords of the DeepThe Evil Below, DeepStar Six og James Camerons The AbyssAltså fem filmer, alle om undervanns-aliens på ett og samme år. Kanskje var det en nostalgisk 50-talls b-film feber som rammet disse gutta, eller kanskje trodde de alle de var svært originale, helt til de så kinoprogrammet. En ting er sikkert, resultatet av denne, la oss si feberen er en rekke filmer som er hatet og elsket om hverandre. Dette er nok et passelig tidspunkt for meg å komme med en tilståelse; jeg har et svakt punkt for hav-skrekk.

1648119,TfpHoAlyl6FoVNR2ljANu6zfG6xNplQYfKbP39Vm3ZJaQQQIgGnFtxB7Bp04gob1_O_fUQowoRYBasMYkY951Q==DeepStar Six kan huke av en rekke klisjeer innen sjangeren; arbeiderklasse-kjekkasen McBride (Greg Evigan) som like greit kunne jobbet på en oljeplattform, den samme kjekkasen er sammen med den kunnskapsrike Joyce Collins (Nancy Everhard), skipets hjerne. Oppdragets syndebukk (og surrekopp) Snyder (Miguel Ferrer), som forsåvidt også hører hjemme på en rølpete oljeplattform, er han som bare tenker på seg selv. Et hvert skip må ha en Snyder, om det måtte være i verdensrommet eller i havet.  Utover dette har du en rekke figurer som ikke bringer mye til bordet. Med disse karakterene har vi de to viktigste aspektene på plass: kjærlighet og vibrasjoner innad i gruppa.

Så da var det på tide å snakke om romv ..eh.. vannvesenet. Filmen lokker med sitt plott; terror under vann, men det skal likevel sies at det er svært lite du ser til det ukjente vesenet. Det betyr derimot ikke at den ikke setter gruppen på kant med hverandre, samt sprer en redsel som resulterer i en rekke dumme valg. De kjemper lenge mot den ukjente faren før vi faktisk ser den, noe som etter min mening ikke trekker ned. Jeg koser meg i selskap med teamet og blir fort glad i hele gjengen, med et noe tørt manus slenger de rundt seg med dialoger som formidler at dette er en sammensveisa gjeng. Når vesenet omsider viser seg blir jeg derfor bekymret for denne (hardtarbeidende?) gjengen, som mer enn noe annet bare vil hjem. Skuespillet bak disse kjærlige figurene overrasker og med noen unntak fremstår de som troverdige, noe som er langt fra en selvfølge.

1648127,B5jGH8SUJdtW9mW4BIbKPtiqzHTDZzEtgHM7pp77xTJdMf3pUgk7xLDXZ8tKvlDi1H1IAfmPU7pckuW_8sNCwg==DeepStar Six følger Hollywood-dramaturgien slavisk, men hva forventer man av en slik film. Når det er sagt etterlater dette historien noe forutsigbar og under flere sekvenser følte jeg at jeg bevitnet Alien 5: It Can Swim!! Dette er likevel noe Cunningham er klar over da han gir oss noe som må være tidenes tagline; «Not All Aliens Come From Space. Save Your Last Breath… To Scream»

Produksjonen svømte ikke i penger, til tross for at jeg ikke fant noe tall, så trenger du ikke være marineforsker for å skjønne det. Plattformens omgivelser er ikke overbevisende og jeg finner ingen unnskyldninger, de er rett og slett gjennomskuelige, vi snakker studio-sett. Så avgjørelsen om å la det meste av dramaet skje i skipet var klokt tenkt. Innenfor skipets vegger eskalerer faren med jevnlige besøk av den lys-tiltrekkende fiskesaken. Teamet må samarbeide for å overleve, noe som såklart ikke er like enkelt for alle.

1648130,Q9dpB8jitxuDkdRiMYAXLdPnWFqRtVXKAO28Io7_jhBbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg==Atmosfæren er troverdig og med min noe overentusiastiske holdning til denne type film slipper den unna med et halvveis manus og noe dårlig cgi. Når det er sagt, så er det flere ting med DeepStar Six som fortjener ros og det ikke bare fra meg. Plottet utføres godt med alle nødvendige vendepunkt i en spenningskurve som underholder. Karakterene fremstår troverdig og jeg knytter nødvendige bånd, ved å la fienden være noe tilbaketrukket blir frykten over det ukjente større. Når filmen mot slutten øker i tempo er underholdningsverdien på topp og et par enkeltscener leverer herlige spesialeffekter og tilsetter en god dose gore.

Den noe møkkete arbeiderklasse-feelingen setter også den perfekte stemningen som du bare finner fra denne perioden. Den noe nedsatte kvaliteten på amerikansk Netflix tillot meg også å mimre litt over de få årene jeg fikk med VHS-spilleren.

Som jeg innledet med så er jeg svak for denne type film, så du må ikke drukne meg om jeg ødelegger fredagskvelden med denne 89’ern!

Sic Bo  How to Play