Sliced and Diced: Disturbing Behavior (1998)

Burde vel først og fremst unnskylde for de som kanskje stikker innom med jevne mellomrom, det har blitt veldig lite fra vår side på nyåret, grunnen er rett og slett skole og jobb, men nå satser vi på litt flere skrevende ord fremover. Her er litt lett lesing om en av mange 90-talls tenåringsfilmer!

MV5BMTYzOTc1ODUzOF5BMl5BanBnXkFtZTYwMzA0OTE5._V1_SY317_CR2,0,214,317_AL_Regi: David Nutter
Forfatter: Scott Rosenberg
Skuespillere: James Marsden, Katie Holmes, Nick Stahl
Land: USA

Steve Clark flytter med sin sørgende familie til Cradle Bay Island etter brorens død. Det tar ikke lang tid før Steve og hans nye venner blir del av noe langt mye verre enn high-school drama.

Det er ingen hemmelighet at 90-talls horro ikke akkurat er husket for sin kvalitet. Etter det glade og blodige 80-tallet hadde slasherbølgen lagt seg og før Scream skulle bringe sjangeren på rett spor, kom en rekke dønninger med merkverdige, men stemningsfulle tenåringsfilmer. Dette var filmer som mikset data-kulturen, skolelivet og vennskap med overnaturlige eller mystiske innspill. Disturbing Behavior er alle disse tingene, men falt i skyggen av The Faculty. Fellesstrekkene er mange og var de ikke utgitt samme år ville jeg i dette øyeblikk skrevet om en ripp-off. Vel, det er ikke tilfelle, for til tross for de mange likhetene er Disturbing Behavior sin helt egne 90-talls perle fullpakket med all den kleinhet som hører en god 90-talls teen-horror-flick til!

Behavior-2Fra første stund blir vi introdusert for de mange 90-talls barna som preget våre VHS-spillere; James Marsden, Nick Stahl, Katharine Isabelle og ikke minst Katie Holmes. Det er med disse skuespillerne på plass sikkert at vi, om ikke annet, har en underholdende halvannen time foran oss, ikke minst en nostalgisk filmopplevelse. Så med de obligatoriske skuespillerne foran kamera er neste checkpoint en introduksjon av en high-school med fengende popmusikk i bakgrunnen, et punkt jeg gladelig krysser av når våryre ungdommer oppdelt i standardiserte sosialgrupper herjer rundt i Cradle Bays lille skolegård!

Det er nettopp disse gjengene som i løpet av filmens 84 minutter skal få gjennomgå, for vi kjenner alle til fordelingen fra ungdomskolen, hvordan nerdene satt med et bord, de populære med et annet og ikke minst taperne som satt i gangen. I Cradle Bay er de populære langt mer utspekulerte enn ved andre skoler (om det går an), de er både kunnskapsrike, vakre, sportige og deres beste venn er læreren, de er; The Blue Ribbons – den perfekte elev.

nepristojnoe-povedenie

Uten å avsløre for mye er dette den perfekte allegori forkledd i herlig 90-talls moro, elskbare karakterer, et tørt men artig manus, forutsigbarhet i enhver sving og en merkelig handlings-utvikling, samt en pupp eller to, hva mer trenger man for å underholdes!? For det er nettopp underholdning Disturbing Behavior er og den noe overfladiske allegorien blir ikke noe særlig mer enn en del av hele smørja, noe som funker fett. Det er bare synd at Scott Rosenberg til tider forventet litt mye av sine rebelske ungdommer og skyter inn noen merkelige sekvenser her og der, som formidler et halvhjertet forsøk på originalitet som ikke eksisterer.  Det likevel noe veldig velfungerende (og kanskje litt originalt) og litt ironisk med 90-talls rebeller og potheads i kampen mot de mange krav og forventninger til skoleeleven.

Behavior5

Disturbing Behavior er nesten på linje med filmer som The Faculty, Ginger Snaps og Final Destination, men dessverre kjedet jeg meg til tider og kanskje prøver den litt for hardt. Når det er sagt er dette underholdning og jeg elsker nostalgien, ikke minst den hysterisk passende replikken «Hey teacher leave those kids alone!».

Sic Bo  How to Play