Slashersommer #1 – Campingtime!

Logo

Campingtime!

Utallige sommerleirer har vært åstedet for vakre ungdommers siste åndedrag, det var dagene de skulle tilbringe sammens med jevnaldrede; synge sanger og grille marshmallows rundt leirbålet. Når de derimot fyller sommerkveldene med alkohol og sex vekkes moralske udyr i alle varianter. Sleepaway Camp-serien, The Burning og Friday the 13th’s mange tilskudd er bare noen av minneverdige titler i denne undersjangeren. Det blir nok neppe siste fredagen vi tar for oss sommerleirens mange syndere. Denne gangen ser vi på Robert Hiltziks  Sleepaway Camp fra gullalderen, nærmere bestemt 1983 og dens oppfølger Unhappy Campers hvor regissør Michael A. Simpson styrer skuta med en solid hånd.

I vår slashersommer vurderer vi filmen både etter sin solfaktor, altså i hvilken grad den har sommerstemning og i sin helhet. Dette gjør vi med å utdele soler og kniver der fem soler er tipptopp sommerstemning og fem kniver er tipptopp film!

Sleepaway Camp (1983)

SC_4

Slightly traumatized and painfully shy Angela Baker is sent away to summer camp with her cousin. Not long after Angela’s arrival, things start to go horribly wrong for anyone with sinister or less than honorable intentions. – IMDB

Historien om Angela Baker sitter som støpt i de fleste sjangerfans og en håndfull traumatiserte 80-talls barn. Filmen har klatret seg opp på flere topplister og er en selvsagt tittel å nevne når vi nå tar en titt på sommerleirens mange mareritt i horroruniverset.

Med respekt for sjangeren er Sleepaway Camp en bunnsolid slasher, men overrasker også med banebrytende tilskudd og en avsluttning som etterlater deg med et støkk i magen. Dette er en mer enn tilfredsstillende slasher, men grunnet blant annet overraskende skuespillerpresentasjoner, da særlig fra Felissa Rose i rollen som den beskjedene Angela, er Sleepaway Camp også en urovekkende film. Rett og slett creepy!

The key factor for a good slashermovie is that it fulfills the requirements of the genre, but surprise you in a way that a previous one has not done – Amy Holden Jones

Regissør Amy Jones (The Slumber Party Massacre) definerer her et viktig element ved en perfekt slasherfilm, et utsagn jeg er 100 prosent enig i og Sleepaway Camp er uten tvil en perfekt slasher om vi skal følge denne definisjonen, uten at jeg skal avsløre noe.

Robert Hiltziks film var sammen med et par andre titler, filmer som inspirerte meg til å sette i gang med dette lille sommerprosjektet. Det er lite som sier mer sommer enn sommerleir, og som en original, men typisk slasher får vi servert enn så viktig sjangertrekk som kreative bodycounts. Under solsteika må syndig ungdom stå ansikt til ansikt med alt fra vepsebol til krølljern!

maxresdefault

Ikke bare er dette en tilfredsstillende slasher, men den er også mer enn perfekt til sommerkvelden, det er nesten som jeg ber deg holde den av til juni, eller ihvertfall mai.


45

 Sleepaway Camp II: Unhappy Campers (1988)

I denne oppfølgeren terroriserer nok en gang en morder livsglade ungdommer, denne gangen ved sommerleiren Camp Rolling Hills. 

Regissør Michael A. Simpson inkluderte så vidt denne oppfølgeren til slasherens gullalderen så seint som i 1988. Det er likevel ingen tvil om dens plass blant de store gutta, Unhappy Campers er kanskje ikke like banebrytende som sin forgjenger, men leverer en god dose slashermoro hvor vi kan underholdes av artige nikk til egen sjanger og høy sommerfaktor!

Ooooh, I’m a happy camper, I love the summer sun. I love the trees and forest, I’m always having fun! Ooooh, I’m a happy camper, I love the clear blue sky, and with the grace of God, I’ll camp until I die!

Som sitert i omtale om den første er et viktig nøkkelmoment i en slasherfilm at den er tro til sin sjanger, men likevel har noe nytt å by på. Denne oppfølgeren beviser derimot på en annen side at en slasher kan være perfekt underholdning om den følger oppskriften godt. Når det er sagt tjener Unhappy Campers på forgjengerens originalitet og viderefører det suksessfullt.

Sleepaway Camp 2 ble lansert når den verste debattbølgen var over, noe som resulterer i en god dose pupper og rumper, i tillegg til kreative mord som kanskje ikke helt klatrer til Hiltziks standard, men som er god underholdning. Filmen tjener derimot på at hovedskuespillerne er eldre og dermed bringer med seg høyere solfaktor i form av god og gammaldags tenåringsmoro. Vi kan si den ligger nærmere den moderne slasheren med mye fokus på nakenbading og annen snacks.

vlcsnap-2011-10-31-09h14m44s4

Michael A. Simpsons oppfølger er kanskje ikke verdig en kultstatus, eller nevneverdig om vi snakker originalitet, men den er uten tvil en god gjennomført slasher som er perfekt for sommerkvelden. Skuespillet er bra nok for sitt bruk, til og med overraskende bra til tider, og ungdommenes sørgelige skjebner er underholdende og jeg kan si med sikkerhet at jeg kommer til å drøye utedoer i sommer!

55

 

33