Sliced and Diced: Backcountry (2014)

backcountryxlgRegissør: Adam MacDonald
Forfatter: Adam MacDonald
Skuespillere: Missy Peregrym, Eric Balfour, Nicholas Campbell og Jeff Roop
Land: Canada

Det urbane paret Alex (Jeff Roop) og Jenn (Missy Peregrym) legger ut på langtur i den kanadiske villmarken. Med en noe kjepphøy holdning leder Alex veien og overtaler sin kjære om at moder jord er ingenting å frykte, heller ikke rovdyrene som lever i den. Til tross for Alexs skråsikkerhet havner det unge paret på villspor og det som skulle være en koselig telttur blir straks en kamp for livet.

Som en noe ukjent skuespiller er dette Adam MacDonalds første spillefilm som regissør. Filmen er filmet på bare 16 dager(!) og med et tenkelig minimalt budsjett leverer han, med et minimalistisk uttrykk, en ekte og troverdig terror i Backcountry! 

BackCountryFeatDenne historien om to sårbare mennesker mot en nådeløs villmark og dens beboere er nervepirrende og fæl, i positiv forstand. Med bare fire skuespillere foran kamera hviler mye på deres skuldre, men Roop og Peregrym som hovedpersonene, leverer hundre prosent. I filmens stillestående dramaturgi vies det mye oppmerksomhet til detaljer og de må derfor formidle troverdige karakterer med mye personlighet. Alex er tvers igjennom en god person som mer enn noe annet ønsker en minneverdig tur for han og hans kjære, men vi gjennomskuer også en backcountry1mann som er usikker på egen manndom i møte med andre menn og ikke minst naturens vrede. Jenn går igjennom en ekstrem utvikling, fra å være en nervøs og usikker person tvinges hun til å ta rollen som en sterk og modig dame. Samspillet dem imellom er velfungerende og jeg tror på dem og bryr meg om begge to. Når trusselen inntreffer blir paret mer enn bare offer, da de fremstår som ekte mennesker i ekte vanskeligheter.

Backcountry er jo ingen revolusjonerende film, men idag er det likevel en sjelden film. Det er vågalt å produsere en så enkel film idag, men det er nettopp dens enkelhet som gjør den så original i dagens hav av skrekkvarianter. Mennesket på prøve i forhold til hverandre eller en trussel fra utsiden er alltid spennende tematikk, og når vi da får begge deler i denne kanadiske indiefilmen, er jeg storfornøyd!

130021_oriFrykten for ødeleggelse og lemlesting av egen kropp er det lite som kan måles med og er virkelig en effektiv vei å gå i horroruniverset. Denne frykten formidler MacDonald med stålkontroll og holder kortene tett for å senere mate oss med noe av det mest ubehagelige jeg har sett (og hørt) på film i et uventet og vågalt vendepunkt.

Backcountry krevde mye av meg som tilskuer, jeg tvinges til å ta stilling til en ubehagelig situasjon to mennesker imellom og ikke minst føle på en veldig ekte frykt som etterlater meg med en vond magefølelse, selv etter rulleteksten. Situasjonens realitet setter meg i en posisjon hvor jeg ved flere anledninger tenker «hva ville jeg gjort, hvor langt ville jeg gått?».

Alt i alt en veldig ekte film som tar deg tilbake til basic hvor frykten kan føles på kroppen!

5