Slashersommer #7 – Camp Crystal Lake

Logo

Er sommeren endelig her? Sola skinner og gradestokken bikker 20-tallet i dag (hos mange av oss hvertfall). Vi har hatt Slashersommer på LeHorreuer i seks uker allerede, men sommeren har latt vente på seg i år. Nå har den forhåpentligvis kommet for å bli! I den anledning kommer vi denne fredagen med et par slashere som garantert vil få deg i sommerstemning, men som kanskje også vil få deg til å tenke to ganger før du tar sommerens første campingtur!

Atter en gang spenner vi sekken og gjør oss klar for camping. I vårt aller første slashertips var det Camp Rolling Hills som badet i blod, denne gangen er det intet mindre enn Crystal Lake som står for tur!

Etter suksessen til John Carpenter, som med sin Halloween (1978), startet slasherens gullalder, var det flere som skjønte at en maskert morder på jakt etter ungdommer var veien å gå. En av disse var Sean S. Cunningham som to år etter begynte Friday the 13th franchisen. Den skulle vare i 23 år og gi oss hele 11 filmer om Jason Voorhees før vi, 29 år etter originalen, også skulle få den uunngåelige remaken.

Friday the 13th (1980)

Friday_The_13th_11

A group of camp counselors is stalked and murdered by an unknown assailant while trying to reopen a summer camp which, years before, was the site of a child’s drowning. – IMDb

Mange vil nok tenke på Friday the 13th som nok en typisk slasher om pene ungdommer som én etter én blir drept av en psykopat. Det er den kanskje idag, men den gang var den nyskapende og begynnelsen på en ny bølge av horrorfilmer.

Historien er ganske så straightforward, noe den må være, og vi får et godt bilde av alle karakterene. Selv en ung Kevin Bacon leverer godt til tross for sin tidlige A Bay of Blood tribute-død. Vår heroinne Alice, spilt av Adrienne King, gir oss litt mer enn resten og vi heier henne frem med glede.

fridaybox_new1l  Friday_The_13th_2

Cunningham gir oss helt klart sommerstemning på Camp Crystal Lake med skildringer av både soloppgang og fin natur. Gore-faktoren er høy og  jentene selvsagt lettkledde. Den gjenkjennelige musikken til Harry Manfredini er blitt så kjent som den har av én grunn: Den funker!

Skuespillet er jevnt over greit og handlingen er simpel, men vi trenger ikke stort mer fra en slik film. Friday the 13th er i bunn og grunn en god slasher som holder oss underholdt.

45 (2)

33

 

Friday the 13th (2009)

friday_the13th011

A group of young adults discover a boarded up Camp Crystal Lake, where they soon encounter Jason Voorhees and his deadly intentions. – IMDb

Regissør Marcus Nispel er tydlig en horrorfan. I tillegg til å ha regissert denne, har han også regissert remaken The Texas Chainsaw Massacre (2003). Morsomt nok, også den 29 år etter originalen. Kanskje vi får en remake av Hellraiser (1987) neste år?

Historien her er litt annerledes enn orginalen. En vennegjeng på hyttetur møter tilfeldigvis på en mann på leit etter søsteren sin og de ender like tilfeldig opp på Crystal Lake. Ikke banebrytende storytelling akkurat, men det er slik det skal være i en slasherfilm. Mange av elementene i historien er tatt fra de fire første Friday-filmene, og det er kult!

Ellers er feel-good slasher-stemningen fra orginalen oppretthold og vel så det. Her er det mye blod, pupper og booze, akkurat det vi liker på skjermen en sommerdag!

friday expendable-teens-2-0  

Filmens store svakhet er rett og slett dårlig skuespill, deriblant Jared Padalecki fra Supernatural. Ingen av skuespillerne klarer å overbevise oss og i stedet for å bry oss om dem, håper vi heller at Jason skal få tak i dem og gi oss nok et minneverdig øyeblikk.

Om ikke annet, er dette en underholdende remake. Nispel har med sin nytolkning klart å fange slasherånden fra originalen på en god måte. Han kunne imidlertid skaffet seg (oss) mye, mye bedre skuespillere. Selv om Friday the 13th (2009) kunne vært bedre på mange områder er den uten tvil en herlig film på sommerkvelden med et par kalde!

55

22