Slashersommer #8 – After hours!

Logo

After hours

Det er lite som er bedre enn når sommerferien endelig entrer, men all den avslapping og timene under solen du har planlagt blir fort kjedelig. Rastløsheten tar over og vi klør i fingrene etter å finne på noe. Heldigvis for oss er verden fylt av attraksjoner. Kanskje er vi ikke barn lenger, men karneval, voksmuseum og annen billig moro går aldri ut på dato. Det er likevel noe som forandrer seg. Tenårene nærmer seg slutten og øl, sex og eventyr står i fokus. Det er på dette tidspunktet vi får den brilliante ideen om at enhver festlig setting, som i dette tilfelle er karneval og shoppingsenter, bare må være enda bedre om natten, når resten av verden sover og du og din vennegjeng kan styre skuta!

At sirkus og karneval er en god setting for skrekkelig hendelser er ingen hemmelighet. Allerede i 1932 med Freaks skulle sirkusarbeidere skremme livet av et uvitende publikum. I dag er vi langt mer vandt med morderiske sirkusartister, levende dukker og blodtørstige klovner. Som om de ikke er nok skremmende i rampelyset, så er det når mørket faller og lysene slukkes, den virkelige ondskapen vekkes. Turistattraksjoner som karneval, men også som erfart fra filmer som Intruder (1989) og ikke minst Dawn of the Dead (1978) er også det lokale kjøpesenteret virkelig ingen sted å være etter stengetid!

Tobe Hoopers The Texas Chainsaw Massacre har fått tildelt mye kreds for sitt tidlige bruk av sjangertrekk fra slasheren. Når han i 1981 laget The Funhouse var det klart at han hadde stålkontroll om undersjangeren. Det er nok få filmer som knuser barndomsminnene fra det lokale karnevalet mer enn The Funhouse. Neste slashertips er slettes ikke like åpenlys innen helgens tema. Jim Wynorski Chopping Mall (1986) er en artig vri på sjangeren som virkelig setter prikken over i’en i original.

The Funhouse (1981)

the_funhouse_funhouse5

Four teenage friends spend the night in a carnival funhouse and are stalked by a deformed man in a Frankenstein mask – IMDb.

The Funhouse er på ingen måte en happy-slasher. Selv den festlige innledningen får en gritty og uhyggelig stemning. Til tross for den festglade vennegjengens tilstedeværelse må vi vitne dysterhet bare Hooper kan formidle. Kanskje kan vi ane et nikk i Tod Brownings retning, deformerte dyr og mennesker blottes med inderlig sårhet. Vi blir satt ut og våre hovedkarakterer blir satt ut, men det stopper dem ikke fra å tilbringe natten blant galskapen.

Når filmen snurrer videre blir stemning lettere og vi kan kose oss med tenårings-moro i en kreativ setting. Morderen er kanskje hakket mer avskrekkende enn enkelte foretrekker, men underskrivende synes dette virkelig legger grunnlaget for en slasher som ganger på ryggmargen i ukesvis.

funhouse hqdefault

Casting er som vanlig ingenting å utdype noe større. Vi kjøper at tenåringene er festglade, kåte, dumme og omsider; vettskremte. Vi trenger og forventer sjeldent mer av en slasher. Plottet er  derimot noe og bemerke seg i Hoopers slasherflick. Det er befriende når regissører tar ungdommers underholdene død, ut av skauen og inn i originale settinger som nettopp et karneval.

Enda mer minneverdig er en god parallellhistorie. Det er den grusomme bakgrunnen til ikon som Myres og Krueger som virkelig setter stemningen for terror. The Funhouse dyrker ikke frem noe nytt slasherikon, men den misforståtte antagonisten, samt et gjennomtenkt plott tilføyer en uhygge av de sjeldne.

Med en original setting, livsglad ungdom med kreative skjebner i vente og en god dose Hooper-uhygge – er The Funhouse en minneverdig slasher. En natt på karnevalet skulle fort vise seg å være langt fra festlig, i hvert fall for ungdomsgjengen, vi derimot kan kose oss med The Funhouse.

Det er vanskelig å forsvare sommeraspektet i all galskapen, men noe stemning er det jo over fasiliteter under solen, til tross for rullende hoder.

22sol

45

Chopping Mall (1986)

chopping-mall-horror-review-10

Eight teenagers are trapped after hours in a high tech shopping mall and pursued by three murderous security robots out of Control – IMDb.

Som horrorfanatiker kommer man med jevne mellomrom over filmer man ikke kan gjøre annet enn å klø seg i skallen over. B-film regissør Jim Wynorski har med Chopping Mall produsert nettopp en slik film. Snakker vi hardbarka slasher? Nei, men derimot en helsprø samfunnskritisk b-sci-fi, satt i et typisk slasher scenario.  The Funhouse var blodig alvor, Chopping Mall er alt annet.

Robotmordere er akkurat like hysterisk som det høres ut. Da en slasherfilm ikke kan kalle seg slasher uten varierte bodycounts, er det kanskje fort å på forhånd dømme robotskurker for å være lite kreative, vel du tar feil. De åtte ungdommene skal fort lære at den mekaniske morderen slettes ikke er dum, eller mangler originalitet. Kjøpesenteret skal kort tid etter stengetid fylles med smelta, svidde og elektrifiserte tenåringer.

ishot-2344  chopping_mall3

La oss snakke cheesy! Når en gjeng tenåringer slippes løs i en film som kan omtales som definisjonen på cheesy, kan ikke resultatet bli annet en hysterisk morsomt. B-film ånden medbringer også en god dose nakenhet og herlige one-liners. Som i Hoopers flick har Wynorski tatt med seg en håndfull sjangertrekk og kastet dem inn i nye omstendigheter.

Denne gjengen med ungdommer kunne med første øyekast hvert enhver tenåringsgjeng fra enhver slasherfilm, eller ikke. Disse ungdommene har ingen planer om å la seg avlives av en gjeng robotvektere og med kjøpesenterets mange muligheter tar de opp kampen for å overleve. Denne skurken blør ikke, men som enhver morder er de seige jævler og krever mange mordforsøk, mange.

Med denne elleville b-filmen kan jeg også snakke godt om skuespillet. Som stort fan av Stuart Gordon og hans mange kultklassikere, er det alltid moro med kjente fjes som Barbara Crampton. Til tross for en svært humoristisk og vill setting skinner et generelt godt skuespill igjennom. Kanskje er det dette som gjør Chopping Mall til litt mer enn bare galskap, vi aner et hind av (festlig) seriøsitet.

Sorry, men her er det ikke solstråler som leker seg på nakne kropper, men lasere fra illsinte maskiner!

15sol

33